La sfarsitul anilor 1800, in Thueringen, Germania, Louis Dobermann facea incercari pentru a crea cainele de paza perfect. Munca sa, desavarsita de un alt compatriot, Otto Goller, a dus la obtinerea rasei Doberman, in 1890. Desi sursele de formare sunt adesea controversate, multe persoane sunt de parere ca, in principal, Rottweilerul, Pinscher-ul german cu parul neted si Terrierul negru cu cafeniu au contribuit la dezvoltarea rasei, unele ameliorari facandu-se si cu ajutorul raselor Ogar Englez si Weimaraner. In 1900 rasa Doberman a fost oficial recunoscuta. Curand, primele exemplare au fost importate in Statele Unite. In 1921 a fost fondat clubul american al Doberman Pinscher-ului, iar cainele a castigat rapid popularitate ca si rasa de caini utilitari.
Imagine
Descrierea si intretinerea rasei:
Durata de viaţă: 11-13 ani Grupa: Working Culoare: negru, maro inchis, albastrui sau caramiziu cu pete ruginii deasupra ochilor, pe bot, gat, labe, piept si sub coada; noile varietati de culoare sunt reprezentate de cafeniu cu pete mai deschise la culoare (varietatea Isabella) si albastru cu pete mai deschise Varietati: - Talia: medie/mare Năpârlire: nesemnificativa Înălţime: 63-71 cm Greutatea: 25-40 kg
Dobermanul da impresia de noblete si eleganta. Este un caine robust, musculos, compact si bine proportionat. Dobermanul este un caine foarte puternic, cu piept bine reliefat, un spate scurt si un gat uscativ, musculos. Linia spatelui este usor descendenta spre trenul posterior. Blana este intr-un singur strat, cu firul tare, scurt si gros, stralucitore si lipit de corp. Capul este mare, de forma conica si botul lung, cu dantura foarte puternica. Ochii Doberman-ului sunt de culoare inchisa, de marime medie, migdalati si cu o expresie vie, sugerand inteligenta. Urechile cainilor din rasa aceasta sunt, in mod traditional, decupate (operatiune ce se executa la circa 12 saptamani). Daca se apeleaza la aceasta operatie urechile trebuie ingrijite timp de cateva saptamani pentru a le face sa stea in pozitie ridicata (se folosesc bandaje).
Imagine
De asemenea, tot ca o particularitate specifica rasei Doberman, coada este taiata scurt la varsta de 3 zile. In unele tari, cum este Anglia, decuparea urechilor si taierea cozii cainilor Doberman este interzisa pin lege. Fara interventii, coada si urechile vor creste ca la Copoi. Picioarele acestui caine sunt perfect paralele, cainele Doberman distingandu-se prin mersul sau elastic, elegant cu care acopera rapid terenul.
Temperament si comportament specifice:
Creati si crescuti mai bine de 100 de ani pentru a fi super-caini de paza, exemplarele de Doberman sunt caini care agreeaza in primul rand prezenta omului, alaturi de care exprima un comportament caracterizat de energie, agilitate si o apreciabila vitalitate. Adaptabil, foarte maleabil la dresaj si inteligent, cainele din rasa Doberman este neinfricat, determinat si cu o atitudine pozitiv-afirmativa, fara a fi naravas. Doberman-ul este nobil, loial si afectuos cu propria familie, de care ii place sa fie apropiat fizic. Nu este genul de caine vigilent si autosuficient care poate fi „abandonat in post” in spatele gradinii, pentru ca in acest caz va fi nefericit si va dezvolta un comportament iritat-distructiv. Cainii Doberman simt foarte bine atitudinea membrilor familiei in relatia cu el si, de aceea, au nevoie de un stapan care sa-i poata impune norme disciplinare fara a da dovada de ezitari sau de frica. Ceilalti membri ai familiei trebuie sa aiba un coportament corect fata de cainele Doberman si in nici un caz nu trebuie sa li se dea mama libera sa faca ce vor. Ca in toate cazurile in care vorbim de cainii de talie mare, nu este indicat ca un Doberman sa fie lasat in compania copiilor de varste mici fara o atenta supraveghere. Se recomanda un stapan experimant pentru acesti caini de rasa, nu sunt indicate persoanele care nu au mai avut caini. Oarecum neasteptat, femelele rasei Doberman sunt mai incapatanate si mai greu de strunit decat masculii. Desi au reputatia unor caini agresivi si periculosi, este mai mult o legenda, intrucat rasa Doberman este des folosita pentru terapie sau pentru insotirea persoanelor cu nevoi speciale. Cu o caracteristica a dominantei in comportament, cainii rasei Doberman variaza mutl in temperament. Unii sunt foarte supusi, altii sunt caini de familie, iar altii se ataseaza doar de o singura persoana. Daca este crescut sau educat inadecvat, cainele din rasa Doberman poate fi rautacios, neascultator si chiar agresiv. Oricat ar parea de ciudat, Dobermanul este un caine indicat pentru persoanele care locuiesc intr-un apartament. In orice caz, tineti cont de faptul ca acest caine are nevoie de multa miscare si de exercitii variate, pe care le va executa cu acuratete si voiosie.
Imagine
Despre dresaj:
Cainii Doberman sunt protectori in mod natural, au acest instinct si nu au nevoie de instructaj suplimentar pentru munca de paza. Trebuie sa fie dresati in mod consecvent, cu o anume fermitate si prin stimulare pozitiva. Dobermanul exceleaza in dresajul de supunere. Abilitatea rasei de a invata rapid a condus la utilizarea acesteia ca si caine-ghid pentru persoanele cu dizabilitati. Rasa de caini Doberman are un mare potential de exprimare care include urmarirea, paza altor caini, munca specifica politistilor, terapia. Popularitatea Dobermanului a condus la o crestere inadecvata. Aceasta a dus la dezvoltarea constienta a unui comportament agresiv in cazul unor exemplare. Asigurati-va sa va achizitionati Dobermanul de la crescatori cu reputatie, care nu supun in mod prematur exemplarele rasei la presiuni menite a-i starni reactii agresive.
Imagine
Ingrijire si sensibilitate la boli:
Dobermanul are tendinta de a raci cu usurinta, motiv pentru care trebuie tinuti in interiorul caminului in noptile mai racoroase. Desi este un caine care emana forta si robustete Doberman-ul este expus anumitor maladii, dintre care se evidentiaza: dilatatia cardiaca (marirea si subtierea muschiului cardiac ce formeaza peretii inimii); maladia Wobbler (malformatie a oaselor gatului); alopecia (caderea parului); osteosarcomul si displazia de sold.
Imagine
Nume traditionale pentru cainii din rasa Doberman:
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Astept oferte!!!