1808 poze   36065 vizite

Husky Siberian

Husky Siberian


Imagine


Husky Siberian este un caine de talie medie,cu blana deasa si dubla.Originar din Siberia,acest caine este agil,alert,inteligent si prietenos.

Generalităţi:

Husky-ul siberian este şi el un câine considerat a face parte din grupul câinilor de muncă.

Este un caine de marime medie este rapid, suplu si are o eleganta deosebita în miscare. Siberianul se distinge printr-un corp bine imblanit, urechi drepte, vigilente si o coada stufoasa, ca de vulpe. Apt de a cara incarcaturi usoare, la o viteza moderata pe distante lungi. Proportiile corpului sugereaza un echilibru intre putere, viteza si rezistenta. Cainele se simte bine în hamuri, fiind foarte sigur pe el, iar performantele sale sunt evidente. Masculii sunt puternici, dar niciodată greoi. Femelele au o structura mai fina, dar de asemenea, puternica si, la fel ca si masculii, dau impresia ca forta si rapiditatea lor nu au limite. Husky Siberian isi utilizeaza cu masura resursele, economisind cu foarte mare chibzuinta energia.

Caracteristici:

Capul este de marime medie,in raport cu corpul,rotunjit la crestet pana la nivelul ochilor,punct de la care devine treptat conic.Trebuie sa aiba o expresie placuta,dulce,poznasa si alerta.Ochii oblici si migdalati, pot fi de orice culoare si poate avea irisul in doua culori sau bicolori.Buzele trebuie sa fie groase si sa aiba o inchidere perfecta.urechile trebuie sa fie drepte,pozitionate sus pe cap,triunghiulare usor arcuite spre inapoi si putin rotunjite la varf.Gatul de lungime medie si usor arcuit.toracele trebuie sa fie adanc si puternic, cu cel mai adanc punct este la nivelul coatelor.Spatele este drept si puternic,fara a fi arcuit sau lasat.Daca umarul este potrivit angulat, gatul se va uni cu spatele printr-o curba fina.Crupa trebuie sa fie inclinata la un anumit unchi.Coada pana la nivelul jaretului,bine imblanita.Membrele anterioare si posterioare au osatura medie,incheieturi flexibile si puternice.Labele sunt de forma ovala,compacte si bine imblanite.Jaretul este pozitionat aproape de sol iar pulpele sunt musculoase si puternice, bine angulate la articulatia genunchiului.Blana trebuie sa fie dubla,deasa,de lungime medie.La această rasa sunt permise toate culorile, fara preferinte si exceptii. Se accepta exemplare cu pete sau chiar complet negre.

Dimensiunea si greutatea
Înaltimea masurata la greaban
Masculi: 55 cm - 60 cm;
Femele: 50 cm - 56 cm.

Greutatea
Masculi: 20 kg - 27 kg;
Femele: 16 kg - 23 kg.

Istoric şi origine

Este cel mai mic dintre câinii nordici, însă la greutate egală, este cel mai puternic câine de sanie dintre ei. Originile rasei sunt cam întunecate şi se confundă cu acelea ale popoarelor arctice din nord-estul Siberiei. Dupa dr. Weyer Jr., originea lor ar fi urmatoarea: cu mult timp în urmă, unele triburi de eschimoşi au migrat din Siberia în Alaska, şi de aici în Groenlanda, ducând cu ei strămoşii câinelui Malamut şi câinelui Esquimos. În urma lor, a emigrat din Asia Centrala şi poporul Chukchi, stabilindu-se în bazinul Kolyma şi la poalele muntelui Cherschi. Ei deţineau un câine, strămoş al câinelui Husky Siberian. Între aceste două popoare s-au stabilit relaţii comerciale, s-au efectuat numeroase călătorii cu săniile, ocazii cu care schimbau şi echipajele de câini. Husky Siberian şi-a menţinut integritatea rasei în decursul timpului, mai mult ca ceilalţi câini nordici, datorită unei selecţionări deosebite, prin castrarea exemplarelor mai puţin reuşite şi folosirea pentru reproducţie numai a exemplarelor frumoase.

Temperament:

Husky Siberian este un caine nobil si prietenos, insa in acelasi timp indraznet si alert. Nu are sub nici o forma calitatile unui caine de paza si aparare, nu este suspicios fata de straini si nici agresiv cu alti caini. Este ganditor si independent, cerinta vitala pentru un caine de sanie, care trebuie sa actioneze correct pentru a nu pune in pericol viata sa si a musherului. Cainele matur este rezervat, are o atitudine demna, inteligenta si un caracter energic. Intotdeauna este dispus la munca sau la joaca, ceea ce il recomanda si ca un un bun caine de companie.Nu se simte bine singur, fiind un caine de haita.

Boli specifice:

Displazia congenitală a şoldului Dermatoza consecutiva deficientei in zinc este o afectiune care are ca rezultat caderea parului formarea crustelor in jurul ochilor, urechilor, gurii si regiunii genitale. Problema adesea se manifesta in jurul varstei de 1-3 ani.

Paralizia laringiana este o afectiune grava care poate debuta de la varsta de 6 luni la Husky Siberian. Nervii si muschii larinxului (regiunea vocala) functioneaza anormal.

Distrofia corneeana determina aparitia unor pete pe suprafata (cornee) ochiului. Afectiunea adese se produce la ambii ochi si nu afecteaza vederea.

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Degenerarea retiniana progresiva este o afectiune care determina degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei. Boala, de obicei, debuteaza la cainii in varsta si poate duce la orbire.

Cataracta determina o pierdere a transparentei normale a cristalinului. Afectiunea se poate produce la unul sau la ambii ochi si poate conduce in timp de pierderea vederii.

Hipotiroidismul se manifesta si la Husky Siberian si este o disfunctie endocrina caracterizata printr-un nivel scazut al hormonului tiroidian. Este cunoscut faptul ca un nivel scazut al acestui hormon poate provoca probleme care afecteaza functia de reproducere, o blana de calitate proasta, letargie precum si crestere in greutate. Alte simpotome care sunt frecvent intalnite sunt infectii cronice ale urechilor, dermatite alergice, piodermite, seboree, aritmii cardiace, crize, inclinari ale capului, instabilitatea membrelor, paralizii ale laringelui, gestatie falsa prelungita, schimbari de comportament, si un estru prelungit

Durata medie de viata la Husky Siberian este de 12-15 ani.

Husky,un caine de sanie:

Husky-ul Siberian este utilizat ca si caine de sanie si participa la concursuri de diferite categorii.Este considerat ca fiind cel mai rapid dintre cainii nordici.In ziua de azi,din pacate,rasa incepe sa se divida in doua categorii:Husky de sanie,acestia fiin inalti,supli,cu picioare lungi,si Husky de show care tind sa para mai mici si mai compacti si greoi. Pe langa performantele lor dobantite la sanie,acesti caini pot fi folositi in competitiile de Skijoring sau,in cazul in care nu exista zapada,sania trece la un carucior metalic,usor, cu 3 sau 4 roti.





Sursa:Wikipedia
siberian
siberian
siberian-husky
siberian-husky
77b314482ef549f0a644eeefbe5c8f29
77b314482ef549f0a644eeefbe5c8f29
Siberian_husky
Siberian_husky
siberian-husky3
siberian-husky3
Siberian-Husky-Puppy-5
Siberian-Husky-Puppy-5

Comentarii album • 2
redygj 14 November 2011  
O rasa superba dar nu sunt indicati la o ferma.OMOARA TOT CE MISCA PE LANGA EI. Am si eu un exemplar care are muuuulte victime la activ, in special pisici.
Raportează
craciungeorge63 21 January 2011  
SUPERBA RASA!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.